Aan de teksten die op deze pagina staan wordt nog hard gesleuteld. Hier is bij 'Anders' → 'Historie' alvast enkele historische foto's bekijken van H.V. Swift en H.V. Swift2000. Uniek beeldmateriaal!
Pierre Moors volgt 'zijn' dames nauwlettend.
Swift-dames 1946-1982

1946 Het prille begin

We schrijven begin jaren 40 als een nieuwe sport aan de lange reeks van bestaande wordt toegevoegd. Handbal: een in Limburg nog vrij onbekend sportfenomeen...

Het is vlak na de Tweede Wereldoorlog en sport is voor veel jonge mensen het enige vertier. De eerste Roermondenaar die deze nieuwe tak van sport oppikt is Pierre (Pietje) Moors, dansleraar, gymnastiekleraar aan het St. Ursula-lyceum, trainer van Dames Gymnastiek Vereniging en bestuurslid van de Roermondse Zwemvereniging (RZ). Als sportieve winteractiviteit laat hij de turnsters tegen de zwemsters handballen en hiermee doet deze sport haar intrede in Midden-Limburg.

Het enthousiasme van de speelsters leidt in hetzelfde jaar nog tot de oprichting van de Roermondse Handbal Club (R.H.C.). De naam wordt later gewijzigd in Play Fair. De eerste wedstrijd tegen landskampioen Sittardia winnen de Roermondse dames met 5-2. Dat betekent direct promotie naar de 1e klasse in de Rooms Katholieke Limburgse Handbalbond. Het jaar daarop, in 1947, degradeert het team naar de 2e klasse.

De dames en heren van het eerste uur.
1947-1950 Swift-handbal

Op 1 september 1947 ziet K.S.V.-Swift '36 afdeling handbal het levenslicht. Play Fair gaat op in de nieuw opgerichte handbalclub. De sport staat nog in de kinderschoenen, zo ook de accommodatie. In 1948 krijgt de club zijn eerste handbalveld. Nou ja, handbalveld? Het is een stuk gras bij Kasteeltje Hattem tussen spoorlijn en Roer, waar 's zomers gehandbald wordt. In de winterdag houden de handbalsters - het zijn tot nu toe alleen dames - hun conditie op peil. Dat doen ze buiten, ook als het vriest dat het kraakt. Een jaar later (1949) staat ook een herenteam op het veld.

1950-1957 De schouders eronder...

Begin jaren 50 verhuist Swift-handbal naar de groene velden aan de Maashaven ofwel de terreinen van R.F.C. en Swift-voetbal. De club kabbelt voort. In 1956 beleeft de club een dieptepunt. De heren houden het voor gezien en het aantal dames is teruggelopen naar twintig. Soms ziet trainer Frans Metsemakers maar zeven dames op de training verschijnen. In hetzelfde jaar vragen Lies Pulles, voorzitter van Swift samen met Han en Wim Beelen, bestuursleden, aan Jo Gerris, oud atleet (onder meer Limburgs kampioen 800 meter) en oud-handballer om de Roermondse dames te trainen. Het drietal weet zich ondersteund door Hans Stitzinger, voorzitter afdeling Limburg. Het ja-woord van Jo Gerris is het grote keerpunt in de handbalgeschiedenis van Swift. Een jaar later zetten Huub Willems en handballer Nol van Egeraath hun schouders onder een heren-afdeling. Samen met Jan Oyen (voorzitter Swift-handbal) wordt de deal bezegeld in cafť Ad Geven aan de Roermondse markt.

De damesselectie tijdens het Kimbriatoernooi in Maastricht (1951)
1957-1961 Van gras naar zaal

Oud-zaalofficial Wim Sonnemans.

In de jaren die volgen rukt het zaalhandbal snel op. De gymzaal van de Roermondse Paredisschool en de Europahal (op de huidige locatie van de Hema) fungeren regelmatig als indoor-handbalveld. De Limburgse zaalcompetitie wordt in 1959 gespeeld in de Fiatgarage in Susteren. De enige echte sportzaal waar handbal gespeeld wordt, ligt in Meerssen op de bovenste verdieping van een bedrijfsgebouw. Gezien de groeiende belangstelling voor het handbal gaan ook in Roermond stemmen op die ijveren voor een sporthal. In 1960 besluit de gemeente Roermond een sporthal te bouwen. Die komt er. In oktober 1961 opent de burgervader HŲppener de Roermondse sporthal aan de Koninginnelaan. Jo Gerris heeft direct door dat de toekomst van de handbalsport in de zaal ligt en boekt zo veel mogelijk uren in de nieuwe hal. Sonnemans is daar nauw bij betrokken. Hij wordt de eerste zaalofficial.

"In de beginjaren groeide de club maar langzaam" herinnert oud-zaalofficial Wim Sonnemans zich. "Ik speelde zelf ook wel eens een potje mee. Zo kabbelde Swift een tijdje voort, totdat een zekere Jo Gerris zich meldde. Gerris was hoofdboekhouder bij de gemeente Roermond. Ambtenaren hadden toen veel tijd. Die konden veel doen in het verenigingsleven. Gerris ging de dames trainen en die maakten ineens een flinke vooruitgang door. De herenafdeling bleef een beetje achter."

De sporthal aan de koninginnenlaan zorgt voor een ommekeer in het Roermondse handbal.
Voorzitter Lei van Borren feliciteert aanvoerster Lenie Opveld met het Nederlands Kampioenschap zaalhandbal. (1963)
1962-19..

Onder leiding van Jo Gerris maken de Swift dames een grote sprong voorwaarts. Met de heren wil het vooralsnog niet echt lukken. Jo Gerris heeft zijn pupillen inmiddels de kneepjes van het vak geleerd. In 1962 wordt het 1e team kampioen van Limburg, kampioen van Zuid-Nederland en 5e bij de finale van de Nederlandse Kampioenschappen in Rotterdam. Niet slecht voor een jonge startende, club enthousiaste meiden. Wat in 1962 niet lukt, lukt wel in 1963. De dames van Swift behalen hun eerste landstitel zaalhandbal tegen Niloc. Onder de bezielende leiding van Jo Gerris halen de Swift-dames in totaal 13 landstitels.
1976-1982 Swift-dames aan de top

Een groots ogenblik. Suzanne Geerink krijgt de bokaal voor de 2e plaats uitgereikt. (Europacupfinale 1976)
Landskampioen Swift neemt liefst 14 maal deel aan de Europacup, met wisselende resultaten overigens. Het absolute hoogtepunt bereiken de dames van Jo Gerris in 1976: de finale in Belgrado (het voormalige JoegoslaviŽ) tegen de plaatselijke favoriet Radnicki-Belgrado. Hiermee is Swift de tweede West-Europese ploeg, die in een Europacupfinale gespeeld heeft.
Swift-heren 1967-1982

1967-1971 Swift-heren voorwaarts

We gaan terug in de tijd naar medio jaren 60... Jo Gerris en zijn dames beleven een hoogtepunt. De Swift-heren beginnen, na een lange aanloopperiode, eindelijk hun draai te vinden. Onder leiding van trainer Peter Hermans schopt het eerste team het in 1968 tot kampioen district 1e klasse. Twee jaar later mogen de heren van Hermans zich kampioen noemen van de landelijke tweede klasse. De promotie naar de 1e divisie halen ze binnen via triomfale zeges op Dongen en DWS. Eťn van de veelbelovende spelers die de opmars van de heren heeft meegemaakt is Jos Clerx.

Jos Clerx in actie.
Hoe hij erbij kwam om te gaan handballen weet hij niet meer. "Ik had in ieder geval geen zin om te gaan voetballen." Roermondenaar Jos Clerx was veertien jaar oud toen hij zich bij Swift meldde en hij beschouwde zichzelf niet als een sportief type. Drie jaar later zat hij in het Nederlands juniorenteam en het eerste seniorenteam van Swift. In de tien jaar die volgden drongen de Swift-heren door tot de subtop van het Nederlandse handbal.
1973-1974 Sport & business

De damesselectie voor het eerst gesponsord. (1964/1965)
De uitstekende prestaties van de Swift-dames in de jaren 60 dwingen Swift tot een meer zakelijke aanpak. Rond 1964/1965 steekt het Roermondse bedrijfsleven de Swift-dames voor het eerst een helpende hand toe. Hoewel het fenomeen sponsoring binnen de Nederlandse handbalwereld nog lang niet algemeen is, kan Swift rekenen op de financiŽle steun van CIR, Confectie Industrie Roermond. De dames worden door hun eerste sponsor volledig in het nieuw gestoken. In 1973 volgt Mora het goede voorbeeld. Mora is de eerste naamsponsor. Zowel het eerste dames- als herenteam krijgen een compleet nieuwe outfit, voorzien van Mora Swift. Geld is door de jaren heen voor Swift altijd een teer punt geweest...
1974-1979 Ups en downs

Handbalcoryfee Thea Hendriks neemt afscheid in de Roermondse sporthal. (1975)

Terwijl de dames van Jo Gerris keer op keer landskampioen worden en zich met man en macht in de strijd werpen tegen het Oost-Europese geweld in de Europacupwedstrijden verchten de heren voor hun behoud in de eerste divisie. Ze beleven ups en downs. Sinds 1974 onder de deskundige leiding van Fons Thissen die al sinds 1957, samen met Jo Gerris en Peter Hermans, aan de Swift-weg timmert. In 1975 krijgt het team eindelijk de verdiende promotie naar de landelijke divisie.

1979-1983 Eigen kweek doet het goed

Sinds het einde van de jaren zeventig was de herenhoofdmacht van Swift een vaste waarde in de eredivisie. Onder leiding van respectievelijk Jan Timmermans, Hans Brouwers, Peter Hermans en Cees van Meurs bleek Swift een vaak onvoorspelbare tegenstander. Met name tegen andere Limburgse teams, zoals Sittardia, Blauw Wit en V&L, werd goed gespeeld. Zeker in de eigen sporthal werden spannende duels uitgevochten. Titelkandidaten kwamen vaak met knikkende knieŽn naar Roermond, ook vanwege de fanatieke Swift-aanhang. Daarentegen kon Swift na een goede wedstrijd een erbarmelijke partij afleveren, zodat het team regelmatig tegen de degradatie moest knokken. In het seizoen van 19878-1979 was deze opgave te groot en degradeerde Swift naar de eerste divisie. Het seizoen daarna werd echter, na een felle strijd met het Eindhovendse Stratum-Meteoor, het kampioenschap behaald en keerden de heren terug naar de eredivisie. In de jaren daarna wist Swift zich telkens te redden in de hoogste afdeling. Het team werd vrijwel uitsluitend gevormd door eigen jeugdspelers. Vanuit de eigen jeugdopleiding werden ondermeer Paul en Frans Bronckhorst, Math de Ponti, Paul Beelen, Peter Verkoelen en de doelmannen Frans Janssen, Bert Kerstens en Carl Janssen dragende krachten in de hooftmacht.

Mannen van eigen kweek... winnaars.
Swift-dames en -heren 1982-1998

1983 Jo Gerristoernooi

Els Boesten
"Swift is Gerris en Gerris is Swift". Een leuze die geldt tot 24 september 1982. Een zwarte dag in de historie van Swift. Na een kortstondige ziekte overlijdt de vader van het Roermondse handbal. In 1983 organiseert Swift voor de eerste maal het Jo Gerristoernooi. Het toptoernooi in de Roermondse sporthal, inmiddels omgedoopt tot Jo Gerrishal, wordt tot en met 1992 een jaarlijks terugkerend spektakel. De Swift-dames schrijven in 1983 en in 1992 de overwinning op hun naam: het eerste ter nagedachtenis en het laatste als teken van nieuw leven na de rouwtijd.
1983-1989 Moeilijke fase

Het verlies van Jo Gerris heeft verstrekkende gevolgen. Het gaat bergafwaarts. Het team kan Jo Gerris niet missen. De landstitel gaat naar concurrenten: Niloc '83 en '84, Ookmeer '85 en '86, V&L '87, SEW '88 en '89, V&L '90 en Aalsmeer '91. De Europa Cup is verleden tijd. De trainers gaan en komen en ook dat doet het team geen goed. In 1986 degraderen de Swift-dames. Onder leiding van Ryszard Malag keren ze in 1989 terug in de eredivisie. Een promotie die met name door hulp van oud-speelsters als Marjo Smeets, Nina Somers, Annelies de Ponti, Lidwin van Lierop en Gertje van de Port geforceerd wordt.

Terug in de eredivisie. (1989)
De terugkeer is niet voor lang, want een jaar later kan trainster Ilona Venema een tweede degradatie niet voorkomen. Het jaar daarop heeft ze meer succes, niet in de laatste plaats dankzij de twee eerste buitenlandse handbalsters, Zsuzsane Nagy en Ildiko Toth, die ter versterking zijn aangetrokken. Met de komst van de Hongaarse Katalin Szilagyi, die later de bijnaam 'het kanon van Swift' krijgt, is het nieuwe team compleet. Een jaar later schieten de versterkte Swift-dames zich wederom naar de landstitel. Precies 10 jaar na de dood van Jo Gerris mogen de dames zich voor de 13e maal Nederlands Kampioen zaalhandbal noemen.
Aanvankelijk weten de heren onder leiding van Cees van Meurs hun vorm vast te houden. In hetzelfde jaar als de dames (1989) lukt het niet langer. De heren degraderen van de eredivisie naar de eerste. In 1991 stapt vrijwel de complete herenselectie op. Het team wordt teruggetrokken uit de eerste divisie. Het tweede herenteam maakt in dat jaar een dubbele promotie: van de derde naar de tweede divisie en van heren II naar heren I.
1990-1994 Terug naar de top

Na tien jaar zijn de Swift-dames terug bij de Nederlandse top.
In 1990 ziet een noodlijdend Swift zich gedwongen het Midden-Limburgse bedrijfsleven op grootse wijze aan te spreken. Het geld is hard nodig om de damesselectie terug te brengen naar het hoogste niveau. Stichting Sportsponsoring Roermond (met onder meer Jack Muermans, Jos Perey en Jan Hol), die de actie op touw zet, haalt uiteindelijk drie ton binnen. Een meer zakelijke aanpak en vergaande professionalisering in 1992 leidt tot een nieuw Swift. De geldkraan van sponsor Evic gaat open en in combinatie met de komst van trainer-coach Gabri Rietbroek weten de Swift-dames het tij definitief te keren. De 14e landstitel wordt met uitbundige vreugde binnengehaald. Intussen is meer buitenlands bloed binnengehaald: Irina Pusic en Suzana Suljak uit het voormalige JoegoslaviŽ.
1994-1996 Dames up... heren down...

In 1994 neemt de Slowaakse trainer-coach Jan Kecskemťthy het roer over. De Roermondse dames doen het goed: landstitel en beker worden op ťťn rij binnengehaald. Als klap op de vuurpijl nemen ze, als gevolg van de goede resultaten in de Europa Cup, voor het eerst deel aan de Champions League. De hoge verwachtingen van aanvoerster Diana Mouton komen niet uit. De Champions League is pas echt Europees tophandbal. Deelnemen is voor de dames van Visa-Swift al goed genoeg. Bij de heren blijft het sukkelen. Reddingsoperaties van Tino Roorda en Cor Borghmans brengen geen soelaas. In tegendeel: In 1996 degraderen de heren naar de derde divisie.
1997 Tachtig maal Europees

Voor de zesde maal bekerkampioen in 1997.
Het is seizoen 1996/1997. Onder leiding van trainer-coach George Dekeling en Zsuzsanne Nagy haalt Henzo-Swift de 18e landstitel binnen. De Europa Cup pakt goed uit. Wederom zijn de Roermondse dames bij de uitverkoren Europese teams die de Champions League spelen. Aan de vooravond van de eerste Europa Cup wedstrijd van het seizoen 1997/1998 weten de Swift-dames zich gesterkt door de nieuwe Noorse trainer Jonny Maekelae. Vol vertrouwen treedt hij aan in de Roermondse sporthal tegen Istochnik Rostov. Op 5 oktober 1997 spelen de Swift-dames hun 80e en 81e wedstrijd in de Europa Cup. Uitslag: 21-25 en 19-28, in beide gevallen in het voordeel van Rostov. Voor de heren blijft het sukkelen. Ze degraderen wederom en keren terug in de Provinciale klasse.
1998... Op weg naar 2000

Inmiddels is de nieuwe Roermondse Sporthal aan de Achilleslaan in gebruik genomen. Niet alleen de sporthal is nieuw, ook het beleid van de vereniging is sinds 1997 nieuw. De weg die Swift naar het jaar 2000 leidt, voert met name langs de jeugd van eigen Swift-bodem. Van al dat nieuws gaat een positieve uitstraling uit en dat legt de handballende dames en heren geen windeieren. Zeven tot acht van de dertien Swift-teams sluiten het seizoen af met een kampioenschap.
...to be continued...
sponsors
bouwstenen
De Korrel beheer bv, Hermans groenten en fruit, Forza asset management, Bart Janssen assurantien, HAMERS Optiek, Kurvers stukadoorsbedrijf, LYBRAE consultans, SONETCO, TCM electrotechniek, KWS Benelux, POWER 4 YOU, SPIE, Tempo-Team, Stream Group, PRAXIS tuincentrum, LEAN HR SERVICES, Hermez Marketing & Communicatie, FYSIO+, COCOON fashion&hairstyling, TELEcombinatie, WOWDEAL
Deze week

thuiswedstrijden

geen thuiswedstrijden


uitwedstrijden

geen thuiswedstrijden


jarigen

zondag 16 december
Lisa Houben

dinsdag 18 december
Macle Simons

 
Volg ons ook op Facebook:  
sitemap | disclaimer | credits | © 2012 Swift2000